Ghee sviestas.

Ghee sviestas (tarama "gy") man buvo šiokia tokia naujiena nors ir esu domėjusis jogos idėjomis.
Išgirdusi, kad tai yra iš ties ypatingas gaminys suabejojau ar verta bandyti, nes juk reikia "gaminti", gal net kažkokių stebuklingų priedų pridėti, užsidaryti virtuvėje savaitei ir kalbėti mantras. Iš tiesų viskas daug papraščiau. O jei tiksliau- labai paprasta. Internete galima rast labai daug lietuviškų ir angliškų nuorodų apie tai, kaip gaminamas šis sviestas ir kokia jo nauda. Jei domitės jogos mityba siūlau užsukti čia, kur radau daugiau naudingos informacijos šia tema. Jei trumpai- ghee sviestas- tai tas pats iš parduotuvės perkamas, kiek galima natūralesnis sviestas, kuris, pakaitintas ilgesnį laiką, išgarina iš savęs vandenį ir pieno baltymus. Lieka tik išgrynintas, labai naudingas sveikatai, nuostabaus kvapo ir skonio sviestas, kurio net nereikia laikyti šaldytuve, nes nebeturedamas išgaravusių priedų- nebegenda. Stebuklai:)
Jo nauda didelė- šaukštelis jo troškinant daržoves, verdant vegetarinius, makaronų, kruopų patiekalus suteiks patiekalui kitą visai kitą skonį. O be to, bus labai sveika.

Pabandymui dariau iš vieno pakelio 82% riebumo sviesto (250g).
Iš viso užtrukau pusvalanduką. Kuo didesnį kiekį sviesto gamisite, tuo ilgiau reikės kaitinti.
Gamintant dar reikės kuo tankesnio "sietelio" nukošimui arba kelis kart perlenktos "marlės".

Taip atrodo gamybos procesas:


Procesas:
Sviestą supjaustyti gabalėliais, sudėti į puodą- geriausia šviesesnio dugno- taip geriau matysis nuosėdos.
Pasirinkite mažiausiai kaitrią ugnį. Sviestas išsilydo- tampa geltonas, matinis, nepersišviečia dugnas ir į paviršių kyla baltymai. Maždaug po 10 min. sviestas pradeda po truputį skaidrėti, nors baltymų "putų" dar yra- ir jų bus viso kaitinimo metu. Jų nereikia nugraibyti, tik karts nuo karto pamaišyti. Dar labai svarbu- visą virimo laiką neatsitraukti toli nuo sviesto, ypatingai pabaigoje- kai nuosėdos pradeda rusvėti, "kepti". Svarbiausia- neperkaitinti. Dar po kelių minučių sviestas užverda, burbuliuoja- iš pradžių svieste plaukios, o paskui į dugną sės šviesios nuosėdos. Nusėdusios į dugną jos pamažu rusvės. Jos neturi būti juodos, tik rudos. Tai bus kažkur po 25 min virimo. Tuomet puodą nukelkite nuo uognies ir palikite atvėsti, neuždengiant dangčiu.
Pravėsusį, supilti į storasienį indą (nepilkit tik į stiklainius nuo agurkėlių, ar pan, nes jie labai greit dūžta. Taip atsitiko man- gaminau patiekalą ir riebaluotomis rakomis imant stiklainis išlydo ir sudužo. Tik maniškis šuo buvo patenkintas, nes gavo palaižyt ant spintelės užtiškusio sviesto. Visa kita reikėjo išmesti).
Sėkmės gaminat :)))

The magical butter GHEE
For me it was a little discovery and I decided to try to make it myself and to appreciate all the taste and good it gives. Basically its made out of normal butter from supermarket. The idea is to boil it for a certain amount of time (in my case around 25 min for 250 g. of butter)- during this process butter is releasing all the water and  milk substances- leaving only pure butter, which in fact, is not only very healthy (was even used as a medicine), has amazing smell and taste, and on top of that- doesnt require to be kept in fridge!

Komentarai

Populiarūs įrašai