Burokėliai - sveikatos šaltinis. Receptai

Kuo mūsų organizmui naudingi burokėliai


  • Burokėliuose gausu B, PP grupės vitaminų, betaino, mineralinių medžiagų, tokių kaip jodas, magnis, kalis, kalcis, geležis, bioflavonoidų. Nenustebkite, kad burokėliuose aptinkamas nemažas kiekis vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą, fosforo, o štai naudinguosiuose lapuose gausu vitamino A. 
  • Burokėlių skanaukite į  sveikatą, kadangi jie teigiamai veikia kaulų, arterijų būklę, suteikia švytėjimo ir elastingumo jūsų odai. 
  • Padeda pašalinti toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas iš organizmo.
  •  Mažina vėžio riziką ir piktybinių auglių formavimąsi. 
  • Tinka žmonėms, kurie kenčia dėl besikaupiančių skysčių organizme, ir tiems, kurie turi problemų dėl antsvorio. 
  • Burokėliai – idealus pasirinkimas visiems, kurie turi problemų dėl kraujo, pavyzdžiui, nukritęs hemoglobino kiekis, įtariama anemija, leukemija. 
  • Burokėliai valo inkstus, kraują, mažina mūsų organizmo rūgštingumą, padeda  iš kepenų pašalinti toksinus.
  • Skanaudami burokėlius mes padedame ir savo smegenims, kadangi šie dėl savo ypatingos sudėties dovanoja ir puikią psichologinę sveikatą bei nuotaiką. Kraujagyslės ir širdis jums tikrai padėkos, jeigu valgiaraštyje nestokosite burokėliais pagardintų patiekalų: burokėliai padeda praplėsti kraujagysles, užkerta kelią sklerozei, turi raminamąjį poveikį, kuris būtinas normaliam širdies darbui. 
  • Tinka hipertonijos, aterosklerozės ir kitų širdies bei kraujagyslių sistemos ligų profilaktikai ir gydymui. Burokėliai netgi saugo nuo radioaktyvių ir sunkiųjų metalų, kadangi juose gausu pektinų. 
  • Apskritai, šios daržovės sureguliuoja cholesterolio kiekį, sulaiko kenksmingų mikroorganizmų plitimą žarnyne. Šios daržovės nepakeičiamos, kai esate išsekę, reikia atgauti jėgas, kadangi stiprina organizmą, imunitetą, gerina virškinimą ir netgi spartina medžiagų apykaitą. 
  • Kadangi burokėliuose gausu folio rūgšties, kuri atsakinga už naujų ląstelių statybą, jie puikiai tiks visoms damoms, kurios rūpinasi savo išvaizda. Be to, burokėliai jaunina! Tačiau verta žinoti, kad nors burokėliai ir labai puiki daržovė, jos skanauti reikėtų atsargiai tiems, kurių skrandžio veikla jautri ar itin padidėjęs rūgštingumas.
  •  Ar naudingi virti burokėliai? Pasirodo, net ir virti burokėliai išsaugo savyje naudingas medžiagas ir mineralus. Tačiau kai kurie su malonumu kerta ir neapdorotas daržoves – galite išbandyti! 
  • Gerdami burokėlių sultis, būkite atidūs, o dar geriau, maišykite jas su kitomis, pavyzdžiui, morkų. Padauginę galite pajusti galvos svaigimą, netgi pykinimą, todėl nepersistenkite. 

Receptai:

Sumuštiniai su keptais burokėliais

INGREDIENTAI

KAIP GAMINTI

Sumuštiniai su keptais burokėliais
1. Burokėlius nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite kepimo skardoje.
2. Nedideliame indelyje sumaišykite medų, balzaminį actą, aliejų, čiobrelius, kmynus, smulkintus  česnakus, gautu padažu apšlakstykite burokėlius ir kepkite juos karštoje orkaitėje apie 15 min.
3. Kol burokėliai keps, paruoškite svogūnus: juos nulupkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais ir, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste su cukrumi.
4. Prancūzišką batoną supjaustykite riekelėmis, jas paskrudinkite sausoje keptuvėje, tada ant kiekvienos riekelės tepkite fetos sūrio, dėkite po keptą burokėlio griežinėlį ir krėskite šaukštą svogūnų.

Burokėlių užkandėlė

INGREDIENTAI

KAIP GAMINTI

Burokėlių užkandėlė
1. Burokėlius nušveiskite, nulupkite ir supjaustykite plonyčiais griežinėliais.
2. Persikus supjaustykite skiltelėmis.
3. Moliūgų sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje.
4. Salotų lapelius sudėkite į sandarų indelį ir apie valandą palaikykite šaldytuve – bus traškesni.
5. Burokėlius išdėliokite karščiui atsparioje kepimo skardoje, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, apšlakstykite aliejumi ir citrinos sultimis ir kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20–30 min., tada atvėsinkite.
6. Į salotų dubenėlius dėkite plėšytų salotų lapelių, tada burokėlių, persikų puselių ir sūrio gabalėlių. Salotas apliekite paruoštu užpilu.

Burokėliai su kriaušėmis ir garstyčių užpilu

INGREDIENTAI

KAIP GAMINTI

Burokėliai su kriaušėmis ir garstyčių užpilu
1. Burokėlius gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, tada suvyniokite į foliją ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., kol suminkštės.
2. Iškeptus burokėlius atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
3. Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.
4. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite cukrų, tada sudėkite kriaušių skilteles, apvelkite jas karamelizuota mase, užpilkite grietinėlės ir apie 8 min. patroškinkite, kol kriaušės suminkštės.
5. Salotų lapus nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.
6. Ant viršaus dėkite burokėlių ir nuvarvintų kriaušių gabalėlių.
7. Paruoškite užpilą: vynuogių kauliukų aliejų sumaišykite su grūdėtomis garstyčiomis ir kapotais česnakais, užpilkite ant salotų, šalia berkite skrudintų graikinių riešutų.

Burokėliai su karamelizuotais svogūnais, moliūgais ir apelsinais

INGREDIENTAI

KAIP GAMINTI

BurokÄ—liai su karamelizuotais svogÅ«nais1. Burokėlius, morkas ir moliūgą nulupkite, stambiai supjaustykite, tada sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą, apšlakstykite aliejaus ir apelsinų padažu ir kepkite karštoje orkaitėje, kol suminkštės.
2. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
3. Nedideliame puodelyje išlydykite sviestą ir, iki dailiai pagels, apkepinkite svogūnus. Tada suberkite rudąjį cukrų, svogūnus šiek tiek pasūdykite, pagardinkite pipirais, įpilkite šlakelį apelsinų sulčių, puodelį uždenkite ir troškinkite svogūnus ant mažos ugnies apie 10 min., tada atidenkite ir palaukite, kol visas skystis nugaruos.
4. Svogūnus, morkas, moliūgus ir burokėlius išdėliokite lėkštėse, ant viršaus krėskite su rikota sumaišyto tepamojo varškės sūrelio, dėkite po kelias krapų ir petražolių šakeles.

Burokėlių kotletai

INGREDIENTAI

KAIP GAMINTI

Related image1. Burokėlius ir svogūną sutarkuokite smulkesne burokine tarka, pagardinkite prieskoniais, pasūdykite. 
2. Suberkite į masę dribsnius ir gerai išmaišykite.
3. Formuokite kotletukus. Juos apvoliokite džiūvėsiuose ir iš abiejų pusių apkepkite įkaitintame aliejuje.
4. Tada įpilkite šlakelį vandens ir dar apie 5 min. patroškinkite uždengtoje keptuvėje.
Skanu su baltuoju padažu ir bulvėmis.

Citrusų, keptų burokėlių su sūriu salotos

INGREDIENTAI

KAIP GAMINTI

Citrusų, keptų burokėlių su sūriu salotos
1. Nuplautas, nusausintas salotas suplėšykite, gražgarstes kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
2. Nuluptus burokėlius supjaustykite maždaug pusės centimetro storio griežinėliais. Išdėliokite nepridegančioje kepimo skardoje, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir iškepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
3. Apelsinus nulupkite, suskirstykite skiltelėmis, minkštimą pasmulkinkite. Smulkintus riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje. Mėlynųjų pelėsių sūrį supjaustykite mažais gabalėliais.
4. Į dubenį suberkite salotas ir gražgarstes, išmaišykite. Ant viršaus sudėkite keptus burokėlius, apelsinų gabalėlius. Viršų apibarstykite skrudintais riešutais, smulkintu sūriu.
5. Paruoškite užpilą: nuluptą česnako skiltelę sutrinkite ir gerai išsukite su skystu medumi. Supilkite balzaminį actą, aliejų, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite. Apliekite salotas.

Burokėlių blyneliai

INGREDIENTAI

KAIP GAMINTI

    Burokėlių blyneliai
  1. Virtus burokėlius sutarkuokite burokine tarka.
  2. Manų kruopas užpilkite vandeniu ir palikite kelioms minutėms, kad išbrinktų.
  3. Išbrinkusias kruopas sudėkite į dubenėlį su tarkuotais burokais.
  4. Įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska ir pipirais.
  5. Gerai išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus.
  6. Formuokite nedidelius apvalius blynelius ir apkepkite juos iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus ir bus iškepę.
  7. Nusausinkite ant popierinių rankšluosčių, tuomet perkelkite į lėkštes.
  8. Patiekite šiltus su bulvių koše. Skanaus!
Imta iš:
https://www.15min.lt/gyvenimas/naujiena/mityba/kuo-musu-organizmui-naudingi-burokeliai-1030-449842



Komentarai

Populiarūs įrašai