Netinkama mityba: ką valgome ir kas valgo mus
Ar norite nugyventi 60 metų? O gal užsibrėžėte pasiekti 90? O gal jums
pakaks ir tiek, kiek „Dievas duos“? Habilituotas mokslų daktaras
Michalas Tombakas parašė knygą ir išdėstė patarimus, kaip nugyventi net
150 metų! M. Tombakas studijavo Maskvos universiteto Biologijos ir
chemijos fakultete, kuriame sėmėsi žinių apie žmogaus organizmą ir jo
veikimo principus. Knygą „Kaip sveikai gyventi 150 metų“ jis rašė
derindamas Rytų ir Vakarų natūraliosios medicinos principus.

M. Tombakas primena tibetiečių išmintį „Dažniausiai žmonės serga dėl 2 priežasčių: nuo apsirijimo arba nuo bado.“
Netinkama mityba
Rafinuoto maisto žalingumas
Puikus pavyzdys yra runkeliai ir cukrus, kuris iš jų gaunamas. Runkelis yra natūralus augalinis produktas, turintis daug vitaminų, mineralinių druskų, fermentų, hormonų. Iš runkelių gautas cukrus yra kruopščiai išvalytas, kristalizuotas, išfiltruotas. Kad įgytų baltą spalvą, jis apdorojamas kalcio chloridu – nuodu!
Ydingas potraukis pienui
Liga buteliuke
Vaikas
per anksti pradedamas maitinti krakmolingu ir mėsiniu maistu. Kūdikio
virškinamasis traktas negali tų produktų suvirškinti ir įsiurbti, nes
fermentacijos sistema dar nėra visiškai susiformavusi. Kai kurių
fermentų tiesiog dar nėra, o maistas jau duodamas.
„Obuolys nuo obels netoli rieda“
Ar mums reikia įgimtų ligų?
Nevirškinamas kazeinas
Per moters pieno sandarą gamta mums pateikia formulę, kaip maitintis visą gyvenimą: turi būti gausu angliavandenių, o baltymų kiekiai nedideli. Tik nesugebame viso to suvokti!
Kalcis, riebalai ir cholesterolis
Atsisveikinimas su „potraukiu“
Teisybė apie mėsą – uždelstas „šūvis“
Nebūkime naivūs ir nemanykime, kad gyvūnas nejautė artėjančios mirties. Jautė ir dargi labai stipriai! Net baisu pagalvoti, kiek nuodingų „agresijos“ ir baimės hormonų išskyrė jo organizmas nužudymo akimirką, hormonų, kuriuos mes po to pasigardžiuodami suryjame, pavyzdžiui, kotleto pavidalu. Todėl nereikia stebėtis, kodėl mes ir mūsų vaikai tapome tokie agresyvūs ir tulžingi... Agresija visados sukelia agresiją, o mėsos vartojimas geriausiai patvirtina šią seną tiesą!
Miltai – džiaugsmas ar skausmas?
metas aptarti tokį populiarų produktą kaip miltai. Jie malami iš javų
grūdų. Nešveistiniuose miltuose yra vitaminų B, PP, F, mineralinių
medžiagų, fermentų, taigi viso to, kas būtina mūsų organizmui. Į grūdų
sudėtį įeina krakmolas – 85 procentų ir biologinis apvalkalėlis – 15
procentų. Tame apvalkalėlyje esančios medžiagos padeda mūsų organizmui
skaidyti ir įsisavinti krakmolą.
Pavojingosios mielės
Praktiškai
į visų rūšių duoną dedamos kepimo mielės. Kepimo proceso metu jos
„sukelia“ tešlą, kaupiasi duonoje, o kai patenka į žarnyną, įtakoja ten
fermentų veiklą. Be to, kaip nustatė amerikiečių mokslininkai, kepimo
mielės skatina atsirasti navikus. Taigi valgydami duoną mes savo
virškinamąjį traktą paverčiame „mūšio lauku“, kuriame mielės susigrumia
su natūralia žarnyno mikroflora.
O kadangi duoną valgome nuo mažens, tai mikroflora daugelio iš mūsų organizme – retenybė. Vidurių užkietėjimas, pūtimas, virškinamojo trakto ligos – tai daugiausia duonos, bandelių ir panašių produktų gausaus valgymo padariniai.
Nerauginta duona
Užburtas ratas
Koks valgis, tokia ir nuotaika
Kaip valgysime, taip ir gyvensime
Brangūs
skaitytojai, prašau Jūsų ypač atidžiai perskaityti šį skyrelį. Jei
viską gerai suprasite, tai didžia dalimi išmoksite sveikai maitintis ir
išsaugosite sveikatą pradedant dantimis ir baigiant storąja žarna.
Kaip pavyzdį paimkime visų pamėgtą sumuštinį (duoną, apteptą sviestu, o ant viršaus rūkyta mėsa), kurį užgeriame arbata arba kava.
uona – angliavandeniai, sviestas – riebalai, o rūkyta mėsa – baltymai. Valgant visus šiuos produktus drauge skrandyje susidaro sunkiai virškinamas mišinys.
Užgerdami
visa tai skysčiu (arbata, kava ir kt.) nesuvirškintą maistą ir
rūgštingas skrandžio sultis nuplauname į dvylikapirštę žarną.
Dvylikapirštėje žarnoje vyksta šarminė reakcija. Rūgštingos skrandžio
sultys „ėda“ dvylikapirštės žarnos gleivinę, prasideda jos uždegimas,
ima graužti rėmuo ir pagaliau atsiranda opa. Iš dvylikapirštės žarnos
nesuvirškinto maisto likučiai pasiekia storąją žarną. Čia nesuvirškinta
duona pūva, o rūkyta mėsa sudaro „sąnašas“ ir išmatų akmenis. Kaip tos
„nuosėdos“ veikia sveikatą, jau žinome.
Pabandykime apskaičiuoti natūralių augalinių patiekalų šalininkų vidutinę gyvenimo trukmę. Jie per parą sunaudoja vidutiniškai iki 1000 kcal. 50 000 000 kcal : 1000 kcal = 50 000 parų arba 137 metai. Čia jau nebe šiaip aritmetika. Čia mūsų gyvenimo trukmė.
Nenuginčijamas
mokslinis faktas, kad kiekvienam tūkstančiui žmonių, besimaitinančių
mišriais ar mėsos patiekalais, po 60 metų amžiaus tenka vienas
vegetaras, o kiekvienam tūkstančiui „mėsėdžių“ po septyniasdešimties –
jau 100 vegetarų. Po 80 metų tūkstančiui „mėsėdžių“ tenka 600 vegetarų.
Noriu pabrėžti, kad mityba, pagrįsta vien kalorijų skaičiavimu, fiziologijos požiūriu klaidinga. Svarbu pasirenkant maistą ne vien tik nustatyti, kiek kalorijų jis suteikia, daug svarbiau išsiaiškinti, kiek energijos organizmas gali gauti jį įsisavindamas.
Nors augalinės kilmės produktuose kalorijų mažiau, juos įsisavindamas organizmas gauna energijos daugiau. Todėl, pavyzdžiui, suvalgęs lėkštę grikių košės žmogus pasijunta sotus, jam norisi griebtis darbo, o suvalgius gabalą mėsos norisi išgerti kavos ir traukia į lovą.
Visokiausi „dirbtiniai“ produktai, kuriems priklauso ir mėsa bei jos gaminiai, neturi idealaus balanso tarp pagrindinių sudėtinių dalių, tad juose slypinčią energiją tenka išgauti komplikuotu būdu, todėl organizmas neretai išeikvoja energijos daugiau negu jos atgauna. Kad nesijaustų alkanas, žmogus priverstas ryti didelius tokio maisto kiekius. Iš vienos pusės, žmogus vargsta dorodamas didelius valgio kiekius, o iš kitos – kovoja su antsvoriu.
Be reikalo kankina savo organizmą įvairiomis dietomis arba liesėjimo priemonėmis, – gydymui pasibaigus antsvoris sugrįžta.
Liga lėkštėje

M. Tombakas primena tibetiečių išmintį „Dažniausiai žmonės serga dėl 2 priežasčių: nuo apsirijimo arba nuo bado.“
Jis
nagrinėja gyvenimiškas klaidas, kurios sukelia mūsų organizme ligas ir
ankstyvą senatvę. „Daugeliui žmonių esu pagelbėjęs atgauti jėgas ir gerą
savijautą, tad atsakingai galiu pareikšti, kad egzistuoja penki didieji
žmogaus sveikatos griovikai:
1. Pažeistas
stuburas. 2. Netinkamas kvėpavimas. 3. Netinkama mityba. 4. Prasta
vidinė kūno higiena. 5. Nesugebėjimas jaustis laimingu.
Lrytas.lt
siūlo paskaityti ištrauką apie mitybą iš M. Tombako knygos „Kaip
sveikai gyventi 150 metų“, kurią išleido leidykla „Vaga“.
Netinkama mityba
Ką valgome ir kas „valgo“ mus
Šiuolaikinį maistą sudaro produktai, atrenkami atsižvelgiant į tris sąlygas:
1. privalo būti kaloringi, kad pasisotintume mažesniu jų kiekiu;
2. turi būti lengvai paruošiami, kadangi šiuolaikinė šeimininkė neturi daug laiko;
3. privalo būti lengvai sukramtomi, kad nereikėtų ilgai kramtyti (šiuolaikinis žmogus neturi daug laiko pietums).
Dėl
tokių sąlygų mėsa gerokai nurungia daržoves, nes pasisotinti jos
pakanka mažiau. Balta duona geresnė už juodą, nes lengviau sukramtoma.
Valyti ryžiai ir cukrus atrodo patraukliau. Sudėlioti porcijomis
užšaldyti produktai nurungia šviežius, nes mažiau laiko reikia gaišti
virtuvėje. Net ir šviežias sultis pakeičia konservuotos.
Tokia
mityba laikoma šiuolaikinės pažangos laimėjimu. Ji išvaduoja šeimininkę
iš virtuvės, o motiną padaro nepriklausomą nuo jos pagimdyto vaiko
(turiu omenyje kūdikio maitinimą dirbtiniu maistu, pakeičiančiu motinos
pieną).
Įprotis šitaip maitintis kenkia net ir labai geros sveikatos žmonėms.
Silpnesnieji pradeda kentėti gerokai anksčiau, o greičiausiai pasekmių sulaukia vaikai.
Rafinuoto maisto žalingumas
„Saldusis žudikas“
Žmogaus
siekis viską „pagerinti“, atskirti „reikalingą“ nuo „nereikalingo“
privedė prie to, kad dauguma produktų tapo rafinuoti, t. y.
„dirbtiniai“. Manau, nėra prasmės aiškinti skirtumų tarp dirbtinės rožės
ir natūralios, kurią išaugino sodininkas. Jas sieja tik išorinė
išvaizda.
Panašiai esti ir su natūraliais bei sintetiniais vitaminais, sviestu, margarinu ir kt.
Rafinuojant,
valant siekiama suteikti prekinę išvaizdą – apdorojama termiškai,
verdama, tad maistas netenka pagrindinės „biologinės informacijos“
(subalansuotų natūralaus produkto cheminių elementų), kurią gauname iš
saulės, žemės ir vandens. Toks maistas tampa organizmui svetimas. Kad jį
įsisavintų, organizmas verčiamas eikvoti savo paties „atsargas“.Puikus pavyzdys yra runkeliai ir cukrus, kuris iš jų gaunamas. Runkelis yra natūralus augalinis produktas, turintis daug vitaminų, mineralinių druskų, fermentų, hormonų. Iš runkelių gautas cukrus yra kruopščiai išvalytas, kristalizuotas, išfiltruotas. Kad įgytų baltą spalvą, jis apdorojamas kalcio chloridu – nuodu!
Į mūsų skrandį cukrus patenka kaip gryna cheminė
medžiaga – sacharozė, kuri nebeturi vitaminų, mineralinių druskų,
biologiškai aktyvių medžiagų. Kad organizmas galėtų tokį kaloringą
produktą įsiurbti, reikia jį sujungti su kita „medžiaga“. Natūraliame
produkte – runkeliuose yra visos būtinos medžiagos, o cukruje jų stinga.
Tuomet organizmas priverstas aukoti savo paties medžiagas: kalcį iš
dantų – todėl atsiranda ėduonis, geležį ir kitus elementus iš kraujo,
todėl atsiranda anemija, cukraligė ir t. t.
Mokslo
įrodyta, kad gausus cukraus vartojimas sukelia kraujagyslių atrofiją,
ląstelių mutacijas ar išsigimimą ir pagaliau navikus.
Kaip
žinia, cukrumi saldoma ne tik kava ir arbata, jo yra saldainiuose,
sausainiuose, įvairiuose kepiniuose ir gėrimuose. Nė ne
įmanoma išvardyti visų cukraus kelių į organizmą. Dėl gausiai vartojamo
cukraus per pastaruosius 20 metų visose pažangiose šalyse padidėjo
sergamumas cukralige, anemija, vėžiu, kraujo ligomis.
Štai kodėl daugelis tėvų, kaip ir senelių, daro didžiulę klaidą pratindami mažą vaiką prie saldumynų.
Liūdniausia, kad tokios klaidos ištaisyti paskui nepavyks per visą gyvenimą!
Ydingas potraukis pienui
Liga buteliuke
plačiai vartojami motinos pieno pakaitalai iš karvės pieno ir
dirbtiniai mišiniai. Su tokiu dirbtiniu maistu į mažylio organizmą
patenka baltymai – antikūnai, kurių vaiko organizmas nepajėgia
suvirškinti.
Moters piene yra daugiau laktozės
(pieno cukraus), kuris pasiekia storąją žarną ir sukuria palankią
aplinką rastis pieninėms-rūgštinėms ir kitoms naudingoms bakterijoms.
Žodžiu, daro sveiką storąją žarną.
Maitinant
karvės pienu ar kitais pakaitalais, vietoj pieno fermentacijos prasideda
puvimas, kuriuo silpnas organizmas apsinuodija, storosios žarnos
mikroflora sutrinka ir žarna išsigimsta. Dirbtinis pienas neturi
„biologinės informacijos“, kuri slypi motinos piene, todėl kūdikis visad
alkanas ir jį reikia nuolat maitinti.

Pažvelkite
į 2–5 metų amžiaus vaikus. Jų panosėje nuolat yra gleivinių išskyrų –
taip atsitinka dėl gausiai valgomo baltymingo ir krakmolingo maisto.
Dirbtiniu maistu valgydinami mažyliai nuolat peršąla, nes visiškai
neturi imuninio atsparumo. Jie jautrūs visokiausio pobūdžio infekcijoms,
dažnai peršąla, juos kamuoja katarai, anginos, plaučių uždegimai ir
pan. Dažniausiai tai ir potencialūs alergikai.
Net sunku numatyti, kokios dar ligos gali ištikti vaiką, negavusį motinos pieno.„Obuolys nuo obels netoli rieda“
Norėčiau, kad kiekviena būsimoji motina žinotų,
jog niekas vaikui negali pakeisti natūralaus motinos pieno! Joks
dirbtinis maistelis neturi informacijos apie meilę, švelnumą, jautrumą, o
svarbiausia – neugdo savisaugos instinkto (kaip apsisaugoti nuo
nelaimių ir ligų). Motinos piene ir slypi visa ši informacija.
Jei
nėščiosios valgyje vyrauja saldumynai, balta duona, rūkyta mėsa, karvės
pienas, kava, kepta mėsa, rafinuoti produktai, jei, be to, dar ji rūko,
galima neabejoti, kad jos pagimdytas kūdikis niekad nebus sveikas!
Ar mums reikia įgimtų ligų?
Karvės
piene mažai geležies, nes veršelis minta žole. Gamta taip sutvarkė
veršelio virškinimo organus, kad jie gali atskirai virškinti ir pieną,
ir žolę. O štai žmogaus virškinamasis traktas sudarytas kitaip. Karvės
pienas žmogaus skrandyje veikiamas rūgščių skrandžio sulčių susitraukia
ir susidaro savotiška varškė.
Ta „varškė“
skrandyje aplipdo kito maisto daleles. Kol sutrauktas pienas
nesuvirškinamas, tol nepradedamas virškinti kitas maistas.
Toks
dažnai besikartojantis reiškinys gali sutrikdyti virškinamojo trakto
veiklą, tiesą sakant, ir dvylikapirštės žarnos darbą. Kyla klausimas, ar
reikia paversti organizmą rūgusio pieno produktų „fabriku“ bei dovanų
dar gauti ir įgimtą ligą?
Pagrindinis
pieniškos mitybos šalininkų argumentas, kad piene esti labai vertingų
baltymų (amino rūgščių) bei kalcio. Su tokiu teiginiu sutikti negaliu.
Paaiškinsiu kodėl.
Nevirškinamas kazeinas
Nė vienas pasaulio žinduolis (išskyrus žmogų) suaugęs nesimaitina pienu. Taip sutvarkė gamta.
(Jei kalbėsime apie kates, tai lakti pieną jas išmokėme mes, žmonės. Katės, kurios pieno nelaka, gyvena dvigubai ilgiau.)
Esminis
skirtumas tarp karvės ir moters pieno yra baltymų – kazeino – gausa
karvės piene. Kazeinas būtinas veršeliui, kad jam augtų kanopos ir
ragai, tačiau net ir veršelis žinda pieną tik šešetą mėnesių. Žmogus
neturi nei kanopų, nei ragų, tad kam jam toks kazeino perteklius?
Pirma
– žmogui baltymų reikia gerokai mažiau, kadangi tam tikros rūšies
bakterijos, esančios storojoje žarnoje, geba sintezuoti baltymus iš
angliavandenių, kurių gauname iš augalinio maisto (jeigu tik storosios
žarnos mikroflora sveika).
Antra – mūsų
organizme yra cheminių junginių, kuriuos sudaro vos ne visi Mendelejevo
lentelės elementai, nors su maistu galime juos papildyti tik 40
procentų.
Kaip jie atsiranda? Organizmas pats
juos susintetina. Tarp kitko, mūsų viduje slypi puikiausia gamtos
sukurta „chemijos laboratorija“, kuri turi didelius gamybinius pajėgumus
pradedant amino rūgščių sinteze bei baigiant gydomaisiais preparatais,
hormonais ir pan. Tik ne kiekvienas sugebame šiomis galimybėmis
pasinaudoti!
Bet sugrįžkime prie baltymų. Ore,
kurį įkvepiame, 80 procentų daugiau azoto (pagrindinės amino rūgščių
dalies) negu tame, kurį iškvepiame. Kur jis pradingo? Buvo panaudotas
amino rūgštims sintezuoti. Žmogus galėtų gyventi (vartodamas nedidelius
kiekius gyvūninės kilmės baltymų) be jokio pavojaus sveikatai metus,
dvejus ir netgi ilgiau, jeigu tik tinkamai kvėpuotų, o jo maistą
sudarytų tik vaisiai ir daržovės. Bet jeigu žmogus maitinsis vien tik
baltymingu maistu, po mėnesio gali numirti. Šaolino vienuolyne
pasmerktuosius mirčiai maitindavo tik mėsa. Po 20–40 dienų jie mirdavo.Per moters pieno sandarą gamta mums pateikia formulę, kaip maitintis visą gyvenimą: turi būti gausu angliavandenių, o baltymų kiekiai nedideli. Tik nesugebame viso to suvokti!
Kazeiną, esantį piene, organizme suskaido raugai.
1–2 metų amžiaus vaikas jau turi nagus ir plaukus, todėl kazeino jam
visai nebereikia ir vaiko virškinamasis traktas raugų pradeda
nebeišskirti. Kai taip įvyksta, karvės pienas tampa organizmui sunkiai
virškinamu, jeigu nepasakius stipriau – „nuodijančiu“, produktu.
Kazeinas
naudojamas gaminti organiniams klijams. Mūsų organizme nesuvirškintas
kazeinas „klijuoja“ inkstuose akmenis, „užklijuoja“ kraujagysles,
skatina kojų auglius, rankų pirštų deformavimąsi, o kitos nesuvirškintos
pieno sudedamosios dalys gleivių pavidalu nusėda mūsų audiniuose ir
sausgyslėse.
Gleivės – tai medžiaga, kurioje
kaupiasi ligas sukeliančios bakterijos. Tarp natūropatų paplitusi
nuomonė, kad nuo kūdikystės iki gilios senatvės karvės pienas žmogaus
organizme skatina gleivių radimąsi, todėl visus geriančius karvės pieną
dažnai „lanko“ peršalimai, katarai, bronchitai, astma ir daugybė kitų
negalavimų.
Atkreiptinas dėmesys į dar vieną
svarbų faktą. Mūsų laikais pienas esti žalingas, ypač vaikams, ir dėl
aplinkos užterštumo. Piene esančio kalcio neatskiriamas palydovas būna
radioaktyvus elementas stroncis-90. Jo molekulės panašios į kalcį, tik
stambesnės. Kai stroncis-90 su pienu patenka į organizmą, jo molekulės
išstumia kalcį iš kaulų. Taip paaiškinama „paslaptis“, kodėl žmonėms,
kurie visą gyvenimą gėrė pieną, ištinsta galūnės (iškrypsta rankų ir
kojų pirštai), taip pat ištinka įvairios sąnarių ligos, pažeidžiami
klubų ir kelių kaulai.
Kalcis, riebalai ir cholesterolis
Niekas
neneigia to fakto, kad pienas turi daug kalcio, būtino kaulams. Bet
argi mažiau kalcio yra riešutuose, kopūstuose, morkose, burokėliuose,
aguonose? Dar daugiau. O svarbiausia – kalcis šiuose produktuose sudaro
idealią proporciją su kitais mineralais, be to, juose esantis kalcis
lengvai įsisavinamas.
Piene yra ir gyvūninių
riebalų. O kaip žinome, gyvūniniai riebalai gausina „blogą“ cholesterolį
(širdies ir kraujotakos ligų „sukėlėją“).
Todėl
pieną pradėta liesinti. Dėl to sutrinka natūralių sudedamųjų dalių
proporcijos. Sumažinus piene riebalų kiekį, organizme pažeidžiama
fosforo-kalcio pusiausvyra. Dėl to organizmas praranda sugebėjimą
įsisavinti kalcį, tai laikui bėgant tampa viena svarbiausių priežasčių
rastis osteoporozei.
Vyrauja visuotinė
nuomonė, kad nuriebindami pieną gelbstime kraujotakos sistemą (su tuo aš
nesutinku), juk taip pažeidžiame kaulus. Kyla klausimas: ar verta gerti
pieną?
O rauginto pieno produktus – kefyrą,
jogurtą, ypač varškę ir fermentinį sūrį – tai juos galima ir net reikia
vartoti (geriausia nenuriebintus, su natūraliais riebalų kiekiais, tik
nedaug). Ypač derėtų juos vartoti senyviems žmonėms ir vaikams. Mat
rauginto pieno produktuose esančios bakterijos jau atliko tai, ką
žmogaus organizmas daro didelių pastangų dėka eikvodamas daug savo
paties vitaminų, mineralinių druskų, makro- ir mikroelementų atsargų.Atsisveikinimas su „potraukiu“
Ar visus tuos argumentus išgirdo tie, kurių
valgiaraštyje vyrauja pienas? Veikiausiai ne. Su įpročiais žmogus
atsisveikina sunkiai. O jei nebegalite be pieno gyventi, tai geriau
gerkite ožkos pieną. Jo sudėtyje nedaug kazeino, riebalų ir jis
artimesnis moters pienui.
O visi tie, kurie
ir toliau gers pieną, privalo atkreipti dėmesį į savo savijautą. Ar
išgėrę pieno jie nepajunta jokių žarnyno sutrikimų, ar jiems nepučia
pilvo, nepaleidžia vidurių, ar neskauda kaulų ir sąnarių? Ar ne per
dažnai jus kamuoja slogos, peršalimai ir plaučių uždegimai? Jeigu taip,
tada išvadą „gerti ar negerti pieną“ padarykite patys.
Teisybė apie mėsą – uždelstas „šūvis“
O dabar keletas žodžių apie mėsą, kurios dėl daugelio priežasčių nepatarčiau valgyti kasdien.
Gausus
gyvulinės kilmės baltymų (mėsos, rūkytos mėsos gaminių ir pan.)
vartojimas, daug kartų viršijantis organizmo poreikius, visada sukelia
puvimą virškinimo trakte, vidurių užkietėjimus ir organizmo užsiteršimą
pieno, rūgštynių ir šlapimo rūgštimis (tai paskatins stuburo skausmus,
osteoporozę, sąnarių ligas ir kitus judėjimo organų sutrikimus).
Mėsa
neturi kvapo, skonio, tad prieš valgant ją reikia kepti, virti, pridėti
įvairių prieskonių ir gerai pasūdyti (kaip sužinosime vėliau,
kiekvienas tų dalykų anaiptol nėra nekenksmingas sveikatai). Tokio
paruošimo metu maiste susidaro apie 20 nuodingų medžiagų, kurios žaloja
kraujagysles ir nervų sistemą.
Įsisavindamas
mėsą organizmas suvartoja daug vitaminų bei mikroelementų, tad jeigu
drauge nevalgomos daržovės, mėsa nebus iki galo suvirškinta, ji pradės
pūti virškinimo trakte. Puvimas sukels pH pokyčius storojoje žarnoje,
jie taps labai šarmingi, o tai savo ruožtu surūgštins kraują. Šarminė
aplinka – ideali terpė vystytis ligotoms ląstelėms (ypač vėžinėms).
Visi, kurie valgo daug mėsos, privalo prisiminti, kad jiems gresia
navikinės ligos.
Dar vienas faktas, į kurį
norėčiau atkreipti Jūsų dėmesį. Perdėtas gyvūninės kilmės baltymų
vartojimas, ypač ankstyvoje vaikystėje, silpnina imuninę sistemą.
Įsisavinant mėsą organizmas suvartoja daug vitaminų ir mikroelementų,
kurie paimami iš augančio vaiko kraujo, o kai jų pristinga, išsivysto
anemija ir kraujo ligos.
Visokiausi
negalavimai, egzemos, peršalimai, anginos, katarai ir kitos ligos,
kurias vadiname brendimo ligomis, tai vis aklos tėvų meilės pasekmė. Jie
be saiko vaiką maitina mėsa, net nenutuokdami, kad lėtai jį „žudo“.
Rytų
išmintis mus moko, kad kiekviename produkte slypi informacija apie
kilmės vietą, auginimo būdą, klimatą, saulės, mėnulio spindulius ir t.
t. Kokią informaciją šiuo požiūriu pateikia mėsa?
Tie
laikai, kai karvės buvo ganomos pievose ant žalios žolytės, jau seniai
praėjo. Dabar visą laiką jos praleidžia fermose be saulės šviesos ir
gryno oro. Jos minta ne sultinga žole, o šeriamos hormonais bei
įvairiausiais dirbtiniais kombinuotais pašarais...
Dažnai
pirkdami neišvaizdų mėsos gabalą net nesusimąstome, kad kitados jis
priklausė mielam simpatiškam gyvūnui, kuris užmuštas aukštos įtampos
srove.Nebūkime naivūs ir nemanykime, kad gyvūnas nejautė artėjančios mirties. Jautė ir dargi labai stipriai! Net baisu pagalvoti, kiek nuodingų „agresijos“ ir baimės hormonų išskyrė jo organizmas nužudymo akimirką, hormonų, kuriuos mes po to pasigardžiuodami suryjame, pavyzdžiui, kotleto pavidalu. Todėl nereikia stebėtis, kodėl mes ir mūsų vaikai tapome tokie agresyvūs ir tulžingi... Agresija visados sukelia agresiją, o mėsos vartojimas geriausiai patvirtina šią seną tiesą!
Pastaraisiais metais (1999–2002) Vakarų Europos
šalyse vis dažniau pastebima karvių epidemija BSE (karvių „pasiutligė“).
Šios ligos priežastis – visiškas nervų sistemos išsigimimas (vadinamoji
smegenų kempinligė). Vienintelis išsigelbėjimas – visos bandos
sunaikinimas (sudeginimas)!
Duok Dieve, kad
po keleto metų mūsų vaikai (kurių pagrindinis maistas – mėsa) nepajustų
fatališkos raguočių augintojų klaidos pasekmių, klaidos, kai vietoj
augalinės kilmės pašaro, karvės buvo šeriamos baltyminiais pašarais
(kaulų miltais).
Tai ryškus pavyzdys, kaip netikęs pašaras gali sunaikinti psichinę ir fiziologinę organizmo sandarą!
Miltai – džiaugsmas ar skausmas?
Skausmas slypi šveistiniuose miltuose

Šveistiniai,
rafinuoti miltai apvalkalėlio nebeturi, taigi neturi to, kas grūduose
vertingiausia ir žmogui reikalingiausia, – vitaminų, fermentų ir
mineralinių medžiagų.
Suvirškinti baltos
duonos riekelei ar mielinei bandelei reikia ištisos grupės medžiagų,
kurios „išmestos“ su apvalkalėliu. Tas medžiagas tenka imti iš mūsų
organizmo gyvybinių atsargų. Šveistiniai miltai virškinami sunkiai, o
nesuvirškintos liekanos užpildo riebalines mūsų kūno raukšles.
Kiekviena
šeimininkė žino, kas nutinka įbėrus miltų į šiltą vandenį. Jie
išbrinksta, susidaro kleisteris – klijus primenanti medžiaga. Visiškai
taip pat suvirškintas krakmolas brinksta mūsų žarnose ir trikdo normalų
virškinimą. Be to, tai kraujagyslių teršėjas ir šlapimo pūslės bei
tulžies pūslės akmenų gamintojas.
Kad balta
duona, sausainiai, pyragaičiai, bandelės ir praktiškai visi gaminiai iš
baltų miltų atrodytų skanesni, į juos dedama įvairių priedų: dažiklių,
puriklių ir kt. Kur tos „priemaišos“ vėliau pasideda? Deja, lieka mumyse
iki gyvenimo pabaigos, pamažu nuodydamos organizmą. Dėl jų kraujagyslės
„stingsta“ ir taip miltai po džiaugsmo sukelia skausmą!
Pavojingosios mielės
O kadangi duoną valgome nuo mažens, tai mikroflora daugelio iš mūsų organizme – retenybė. Vidurių užkietėjimas, pūtimas, virškinamojo trakto ligos – tai daugiausia duonos, bandelių ir panašių produktų gausaus valgymo padariniai.
Nerauginta duona
Mielinių kepinių, atsiradusių maždaug prieš 15000 metų Egipte, žalingumas nustatytas jau gana seniai.
Daugelis
tautų, siekdamos apsisaugoti nuo išmirimo, kepė tik neraugintą duoną ir
tokį paprotį įtvirtino kaip religinę dogmą. Pavyzdžiui, Biblijoje
skaitome: „Nieko rauginto nevalgykite, visur, kur tik būsite, valgykite
vien tik neraugintą duoną.“ Patarimas labai vertingas ir išmintingas.
Mintis
apie tai, kad reikia atsisakyti baltos duonos, daugelį gali priblokšti,
tačiau, jei brangi sveikata, – ryžkitės tokiam žingsniui. Prašau
pasistengti valgyti duoną iš rupių miltų arba keptą be mielių.
O
jeigu jau valgote duoną, keptą su mielėmis, bent jau neimkite į burną
šviežiai iškeptos. Reikia palaukti 1–2 dienas, kol mielės praras savo
veiklumą ir nebekenks. Galima duoną pakepinti skrudintuvu, valgyti
džiūvėsius, skrebučius...
Užburtas ratas
Visos
išvalytos kruopos (kaip ir grūdai) nebeturi tų vertingų medžiagų, kurių
yra grūdų apvalkalėliuose, todėl po valymo jos tampa sunkiai virškinamu
krakmolu. Rekomenduočiau vartoti nelukštentų grūdų kruopas,
nelukštentus ryžius. Rafinuotas ir „praturtintas“ maistas (cukrus,
sausainiai, rūkyta mėsa, traškučiai, duonos, pyrago gaminiai ir kt.)
paprastai turi nedaug vandens ir per daug druskos arba cukraus. Nuo
tokių produktų mus troškina, todėl užgeriame įvairiais skysčiais.
Susidaro
uždaras ratas: rafinuoti produktai kelia troškulį, todėl daug geriame.
Skysčiai išplauna virškinimo sultis, todėl, labai stokojant vitaminų ir
fermentų, sutrinka virškinimo
procesai. Druska dirgina skrandį, kad neutralizuotume ją – vėl geriame.
Ir taip nuolatos – tai valgome, tai geriame... Taip didėja mūsų kūno
masė, prisipildanti vandens. Tampame nepaslankūs, stokojame jėgų.
Koks valgis, tokia ir nuotaika
Japonai dažnai juokauja: „Jei sutuoktiniai pradėjo dieną vaidu, tegu pamąsto, ką valgė išvakarėse.“
Pasirodo, kad rafinuoti produktai kenkia ne tik mūsų sveikatai, bet veikia ir psichiką.
Amerikiečių
psichologai teigia, kad sumažinus žmogaus valgiaraštyje cukraus, mėsos
ir kavos, 50 procentų sumažėja jo agresyvumas.
Mūsų
išmintingi protėviai žinojo apie tai daug daugiau. Rytų išmintis
skelbia: „Dievas sukūrė maistą, o velnias – virėją.“ Skaitytojas
tikriausiai pagalvos: „Kaip galima išgyventi be rūkytos mėsos, baltos
duonos, kavos, saldainių, šokolado ir kt.?“ Gamta dovanojo žmogui
didžiulę natūralių produktų įvairovę.
Daugiau
fantazijos! Jei labai norime, tai kartais galime sučiulpti ir saldainį,
suvalgyti mėgstamą sausainiuką, rūkytos dešros griežinėlį. Tik nuolat
atminkime, kad tai nuodai!
Kaip valgysime, taip ir gyvensime
Kaip pavyzdį paimkime visų pamėgtą sumuštinį (duoną, apteptą sviestu, o ant viršaus rūkyta mėsa), kurį užgeriame arbata arba kava.
uona – angliavandeniai, sviestas – riebalai, o rūkyta mėsa – baltymai. Valgant visus šiuos produktus drauge skrandyje susidaro sunkiai virškinamas mišinys.
Pagal
virškinimo trakto fiziologiją angliavandeniai apvirškinami jau burnos
ertmėje ir iš dalies dvylikapirštėje žarnoje, baltymai – skrandyje ir
dvylikapirštėje, be to, šiuose dviejuose organuose baltymams virškinti
išsiskiria sultys, kurios reikalauja skirtingo laiko baltymams
suskaidyti. Skrandį pasiekęs sviestas tų sulčių funkciją slopina. Taigi
virškinimas sustabdomas, maistas skrandyje „suakmenėja“.

Kai
kurie iš mūsų neįsivaizduoja gyvenimo be sumuštinio. Nesu didis jo
priešininkas ir aš. Sutepta sviestu duona su pomidoru ar agurku, arba
fermentinis sūris ar rūkytos mėsos skiltelė, įvyniota į salotos lapą, –
tokį sumuštinį tikrai galime valgyti. Bet kita vertus, nėra nieko
kenksmingesnio kaip drauge suvalgyta duona, sviestas ir rūkyti mėsos
produktai.
Kadangi tokio pobūdžio sumuštinius
dauguma mūsų valgome kasdien, tad norėčiau ypač atkreipti Jūsų dėmesį,
kaip kenkia sveikatai toks produktų derinys.
Koks
maistas teikia mums gyvybinės energijos? Ogi toks, kuris auga saulės
spinduliuose. Vien tik saulė yra universalus energijos šaltinis visiems
gyviems padarams. Gamta apdovanojo augalus gebėjimu sugerti ir perdirbti
saulės energiją. Paskui augalai atiduoda ją žmogui.
Maistas
lemia ne tik mūsų sveikatos būklę, bet ir gyvenimo trukmę. Kiekvienas
galime lengvai suskaičiuoti kalorijas, sunaudotas per parą. Kasdien
valgant įvairų maistą (reikia priskaičiuoti ir saldumynus, kavą, ledus
ir kt.) gauname vidutiniškai 2500 kcal. Mokslininkai nustatė, kad nuo
gimimo akimirkos iki pat mirties žmogus vidutiniškai sunaudoja 50 000
000 kcal.
Dabar galime apskaičiuoti vidutinę
gyvenimo trukmę, jeigu valgysime mišrų maistą. 50 000 000 kcal
(energiją, sunaudotą per gyvenimą) dalijame iš 2500 kcal (iš energijos,
sunaudotos per parą) ir gauname 20 000 parų arba 55 metus.
Pabandykime apskaičiuoti natūralių augalinių patiekalų šalininkų vidutinę gyvenimo trukmę. Jie per parą sunaudoja vidutiniškai iki 1000 kcal. 50 000 000 kcal : 1000 kcal = 50 000 parų arba 137 metai. Čia jau nebe šiaip aritmetika. Čia mūsų gyvenimo trukmė.
Noriu pabrėžti, kad mityba, pagrįsta vien kalorijų skaičiavimu, fiziologijos požiūriu klaidinga. Svarbu pasirenkant maistą ne vien tik nustatyti, kiek kalorijų jis suteikia, daug svarbiau išsiaiškinti, kiek energijos organizmas gali gauti jį įsisavindamas.
Nors augalinės kilmės produktuose kalorijų mažiau, juos įsisavindamas organizmas gauna energijos daugiau. Todėl, pavyzdžiui, suvalgęs lėkštę grikių košės žmogus pasijunta sotus, jam norisi griebtis darbo, o suvalgius gabalą mėsos norisi išgerti kavos ir traukia į lovą.
Daugelis žmonių mano, kad
mėsos patiekalai siejasi su jėgų ir energijos antplūdžiu. Iš tikrųjų
taip nėra, nes mėsa tik sužadina nervų sistemą, ji veikia tarsi
narkotikas.
Maitinantis svarbu išlaikyti
pusiausvyrą tarp baltymų, angliavandenių, riebalų, mineralinių druskų,
vitaminų ir mikroelementų. Jeigu jų kiekiai subalansuoti (kaip
maitinantis natūraliais produktais), organizmas suvartoja nedaug
energijos juos įsisavindamas, todėl didelius energijos kiekius gali
skirti toksinams pašalinti ir ląstelėms regeneruoti.
Visokiausi „dirbtiniai“ produktai, kuriems priklauso ir mėsa bei jos gaminiai, neturi idealaus balanso tarp pagrindinių sudėtinių dalių, tad juose slypinčią energiją tenka išgauti komplikuotu būdu, todėl organizmas neretai išeikvoja energijos daugiau negu jos atgauna. Kad nesijaustų alkanas, žmogus priverstas ryti didelius tokio maisto kiekius. Iš vienos pusės, žmogus vargsta dorodamas didelius valgio kiekius, o iš kitos – kovoja su antsvoriu.
Be reikalo kankina savo organizmą įvairiomis dietomis arba liesėjimo priemonėmis, – gydymui pasibaigus antsvoris sugrįžta.
Peršasi
išvada: joks gydymas ir dieta, joks virėjas nesubalansuos patiekaluose
baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mikroelementų taip, kaip
jau juos yra subalansavusi gamta augalinės kilmės produktuose.
Ne kiekvienas turi būti vegetaras
Norėčiau,
kad mane suprastumėte teisingai. Ne visi turi būti vegetarai. Aš
neįkalbinėju, kad atsisakytumėte visų malonumų ir gyvenimo džiaugsmų, be
kurių gyvenimas prarastų žavesį. Kiekvieno žmogaus gyvenime turi būti
šventės, kai galima valgyti viską, ir kasdienybė, kai organizmas gauna
tik tai, kas jam sveika!
Aš tik raginu išlaikyti saiką, nes tai viena svarbiausių žmogaus būties sąlygų.
Liga lėkštėje
Pasaulinės
sveikatos organizacijos komisija atliko tyrimus keliuose Tibeto
vienuolynuose. Nustatyta, kad 60 procentų gyventojų (tarp jų daug senų
žmonių) visai neserga ėduonimi, neturi nei kraujotakos, nei virškinimo
sutrikimų. Visi nepriklausomai nuo amžiaus veiklūs ir tiesiog visai
sveiki. Jų maisto tyrimai parodė, kad tibetiečiai maitinasi labai
kukliai, neturi šaldytuvų, dujinių viryklių, nevartoja cukraus, mėsos
nei rafinuotų produktų.
Daugiausia valgo
miežinius paplotėlius, geria tibetietišką žolių arbatą ir gryną vandenį.
Vasarą valgį paįvairina ropėmis, morkomis, bulvėmis ir trupučiu ryžių.
Ir
štai koks paradoksas. Tokiose pažangiose valstybėse kaip JAV,
Vokietija, Prancūzija, kurios pirmauja pieno, mėsos ir kitų rafinuotų
produktų vartojimu, žmonių sveikata visai kitokia.
Amerikoje,
pavyzdžiui, iš trijų šeimų dviejose randama navikų, du žmonės iš penkių
serga širdies ir kraujagyslių ligomis ir dėl jų miršta. Labai daug
žmonių serga cukralige. Lėtinėmis ligomis serga 19 proc. gyventojų,
taigi maždaug kas penktas žmogus.
Vokietijoje
cukraligė kamuoja 20 proc. gyventojų. Apie 20 proc. 8–16 metų amžiaus
vaikų protiškai ir fiziškai atsilikę. Reumatu ir sąnarių uždegimu serga
15–17 proc. gyventojų.
Prancūzijoje dėl
įvairių alergijų kenčia 15–20 proc. gyventojų, 450 tūkst. vaikų iki 18
metų amžiaus turi įvairių klausos ir regos sutrikimų, 1,5 milijono
šešiamečių vaikų serga astma. Visose turtingose pramoninėse šalyse per
pastaruosius 25 metus padvigubėjo skaičius naujagimių su įgimtomis
ligomis.
Senovės tibetiečių išmintis liudija:
„Daugiausia žmonės serga dėl dviejų priežasčių – nuo apsirijimo arba nuo
bado.“ Taigi dažnai šakute bei šaukštu patys išsikasame kapo duobę.
Sugebėjimas deramai maitintis – didis menas! Nepakanka pasigaminti gardų valgį, reikia išmokti tinkamai maitintis.
Atsakymus
į klausimus, kaip teisingai derinti produktus ir ko vengti vartojant
maistą, kad mityba būtų sveikatos šaltiniu, rasite skaitydami knygą
„Kaip sveikai gyventi 150 metų“.
straipsnis is delfi.lt: http://www.lrytas.lt/-13414830921340359021-p9-netinkama-mityba-k%C4%85-valgome-ir-kas-valgo-mus.htm
Komentarai
Rašyti komentarą