Keli turkiški receptai. Bosnijos koldūnai. Pomidorų plovas. Paplotėliai su brokoliais.


4 asmenims

Tešlai:
4 ½ st miltų
1 arb.š. druskos
2 st vandens
Apie 100ml alyvuogių aliejaus, tešlos tampymui
50g sviesto
Įdarui:
3 vidutinio dydžio virtas bulves sutrinkite šakute. 1 svogūną arba porą supjaustykite kubeliais ir apkepinkite apie 10 minučių keptuvėje su alyvuogių aliejumi. Įdėkite 1 arb.š. pomidorų pastos, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišykite. Sudėkite bulves, dar kartą išmaišykite. Įdarą atvėsinkite ir naudokite įdarant koldūnus. 

Paruoškite tešlą. Miltus supilkite į dubenį, suberkite druską ir supilkite vandenį. Minkykite tešlą apie 5 minutes.Tešla gali šiek tiek lipti prie pirštų, todėl tiesiog patepkite delnus alyvuogių aliejumi. Padalinkite tešlą į 8 gabalėlius, suformuokite sutuliukus ir sudėkite ant aliejumi pateptos didelės lėkštės. Uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve apie 1 valandą. 

Imkite vieną tešlos gabalėlį, jį šiek tiek aptepkite alyvuogių aliejumi ir lėtai ištampykite į stačiakampio formos gabalą. Tešla turi būti beveik permatoma, jei kartais tampant įplįštų, nesirūpinkite, tiesiog lėtai tempkite kitose tešlos vietose. Kuo ploniau ištampysite, tuo traškesnė tešla gausis. Viename tešlos gale paskleiskite šiek tiek įdaro ir tešlą susukite į ritinėlį. Supjaustykite į 3 cm gabalėlius. Imkite kiekvieną gabalėlį ir jo kraštus užsauskite ir užlenkite į apačią, kad nesimatytų įdaras. Dėkite pyragėlius į aliejumi išteptą 30cm skermens metalinį ar stiklinį indą. Pagamintus pyragėlius dėkite vieną šalia kito, kol užpildysite visą indą. 
Ištirpinkite sviestą, sumaišykite su likusiu alyvuogių aliejumi (apie 2 valg.š.) ir aptepkite mišiniu pagamintus koldūnus. 
Įkaitinkite orkaitę iki 170°C. Kepkite koldūnus apie 35 minutes, kol viršus gražiai apskrus. 
Pateikite koldūnus su naturaliu jogurtu arba pomidorų padažu, tačiau juos skanu valgyti tiesiog su sezoninėmis salotomis.  

Receptas ir nuotrauka iš: http://www.surfingtheworldcuisine.com/2018/02/bosnijos-koldunai.html


Pomidorų plovas

4 asmenims

Reikia:


1 svogūnas
1 česnako skiltelė
1/2 saldžios raudonosios paprikos (jei mėgstate, gali būti ir aitri)
1/2 saldžios žaliosios paprikos 
1 pomidoras
3 valg.š. alyvuogių aliejaus
1 valg.š. pomidorų pastos
1 st ryžių
2 st vandens
druskos pagal skonį

Nulupkite svogūną ir česnaką. Smulkiai supjaustykite. Paprikas supjaustykite nedideliais gabalėliais, Nulupkite pomidorą ir supjaustykite kubeliais. Ryžius nuplaukite šaltame vandenyje.
Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite svogūną ir česnaką. Kepinkite apie 3 minutes, tada sudėkite paprikas ir pomidorą. Pagardinkite druska, gerai išmaišykite. Kepinkite dar kelias minutes, įdekite pomidorų pastą, išmaišykite ir suberkite nuplautus ryžius, gerai išmaišykite ir maišydami kepinkite 2 minutes. Supilkite vandenį, išmaišykite ir uždenkite puodą dangčiu. Užvirus, virkite 15 minučių, tada nuimkite nuo ugnies ir leiskite plovui pastovėti dar apie 10 minučių. Tada viską šakute išpurenkite ir pateikite.

Nuoroda į orgiginalų receptą: http://www.surfingtheworldcuisine.com/2017/03/turkish-tomato-pilaf-pomidoru-plovas.html

Kopūsto suktinukai su bulguro kruopomis

(4 asmenims)

Reikia:

1 mažo kopūsto arba pusę didesnio
1 st smulkaus bulguro (1st -250ml)
1 svogūnas
1 arb.š. paprikų pastos
1 valg.š. pomidorų pastos
druskos ir juodųjų pipirų
2 valg.š. alyvuogių aliejaus
1 lauro lapas
1/2 arb.š. džiovinto čiobrelio
žiubsnelis džiovintos paprikos dribsnių

padažui:

2 valg.š. saulėgražų aliejaus
1 didelis svogūnas
1 česnako skiltelė
2 valg.š. pomidorų pastos
1/2 arb.š. džiovinto raudonėlio
2 st vandens
druska ir juodieji pipirai

Gaminam:


Kopūstą dėkite į puodą ir užpilkite vandeniu. Kai užvirs, virkite apie 15 minučių, tada peiliu atsargiai nuo koto atskirkite kopūstlapius ir atsargiai, naudodamiesi šakute, nuimkite kelis viršutinius jau suminkštėjusius lapus. Toliau kas kelias minutes nuimkite viršutinius lapus, kol matysite, kad jums jų užteks arba kol visi kopūstalapiai bus nuimti. Palikite šiek tiek atvėsti.
Pasiruoškite įdarą. Bulgurą supilkite į dubenį. Nulupkite svogūną ir smulkiai supjaustykite. Sudėkite daržoves į dubenį su bulguro kruopomis, įdėkite pomidorų ir paprikų pastas, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais, įpilkite šiek tiek aliejaus. Viską išmaišykite. 
Imkite kopusto lapą, jei jis didelis, supjaustykite mažesniais gabalėliais ( apie delno dydžio), nes suktinukai turėtų būti nedideli ir plonoki, kitaip teks ilgai virti, kad įdaras būtų išviręs. Ant kopūsto lapo dėkite po šaukštelį įdaro, iš kraštų užlenkite ir susukite į suktinuką. Dėkite suktinuką į puodą. Pagaminkite visus suktinukus, paprastai 5-6 nedidelių suktinukų turėtų užtekti vienam asmeniui, nebent jie jau labai alkani. 
Užpilkite suktinukus vandeniu, kad beveik apsemtų, suberkite čiobrelį, lauro lapą. Uždenkite puodą ir palikite virti apie 20 minučių kol tiek kopūstai, tiek įdaras bus išviręs. 
Pasiruoškite padažą. Nulupkite ir pusžiedžiais supjaustykite svogūnus, smulkiai sukapokite česnaką. Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus ir sudėkite svogūnus ir česnaką. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais, išmaišykite ir kepinkite apie 5 minutes, tada sudėkite pomidorų pastą, išmaišykite ir supilkite vandenį. Jei norite jo galite pilti mažiau arba daugiau, verdant vanduo šiek tiek išgaruos ir padažas sutirštės. Pavirkite padažą dar apie 5 minutes, pagardinkite raudonėliu.
Pateikite suktinukus karštus, apipiltus padažu, ant viršaus dar užberkite džiovintos paprikos dribsnių, jei kartais norėtumėte aštresnio patiekalo. Taip pat šalia galite pateikti natūralaus jogurto. Apibarstykite petražolėmis.  Skanaus!


 http://www.surfingtheworldcuisine.com/2014/11/cabbage-wraps-with-bulgur-kopustu.html

Vermišelių plovas

adaptuota pagal Refika Birgul receptą

4 asmenims

Reikia:

250g vermišėlių
50 g sviesto
1 valg.š. alyvuogių aliejaus
50g migdolų (arba žemės riešutų)
druska
apie 2 st vandens

Gaminam:

Sviestą ištirpinkite keptuvėje kartu su alyvuogių aliejųmi, tada sudėkite migdolus, juos paskrudinkite apie minutę, suberkite vermišėlius. Kepinkite juos vis pamaišydami kol kai kurie makaronai įgaus rusvą spalvą. Supilkite  verdantį vandenį tik tiek, kad šiek tiek apsemtų makaronus. Pagardinkite druska. Virkite apie 3-4 minutes, kol vanduo susigers. Uždenkite puodą dangčiu ir palikite pastovėti apie 5 minutes. Prieš pateikiant šakute pamaišykite. 
Pateikite kartu su kitais daržovių ar mėsos patiekalais. Skanaus!

http://www.surfingtheworldcuisine.com/2015/04/tel-seriye-pilav-vermiseliu-plovas.html

Paplotėliai su brokoliais 

( receptas sukurtas specialiai žurnalui DEBESYS)
(8 paplotėliai)

 Reikia:

Tešlai:
2 puodeliai pilno grūdo miltų, dar reikės apie ½ puodelio kočiojimui
2/3 puodelio vandens
2 valg.š. natūralaus jogurto
½ arb.š. druskos
1 arb.š. saulėgražų aliejaus

Įdarui:

300g šviežių brokolių
1 svogūnas
2 česnako skiltelės
1 nedidelė žalioji paprika
¼ arb.š. malto kumino
¼ arb.š. radonosios paprikos milteliai
Druska ir juodieji pipirai

Aliejaus kepimui

Reikia: 

Pasiruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, vandenį, jogurtą ir druską. Iš pradžių maišykite šaukštu, o po to perkelkite ant plokščio paviršiaus. Rankas pasitepkite saulėgražų aliejumi ir tešlą minkykite apie 3-4 minutes. Uždenkite tešlą švariu rankšluosčiu ir palikite 30 minučių.
Pasiruoškite įdarą. Brokolius nuplaukite ir smulkiai supjaustykite. Supjaustykite tiek žiedynus, tiek kotelius. Nulupkite svogūną ir česnakų skilteles ir jas smulkiai supjaustykite. Iš paprikos išimkite sėklas ir papriką smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir sudėkite smulkiai pjaustytus brokolius, svogūnus, česnakus ir paprikas. Pagardinkite druska, pipirais, kuminu ir paprikos milteliais. Pamaišykite ir uždenkite dangčiu. Kepinkite apie 5 minutes ant nedidelės ugnies, kas kelias minutes vis pamaišykite. Brokoliai turi būti pradėję minkštėti, bet dar traškūs.  Įdarą atvėsinkite.
Tešlą padalinkite į 8 dalis. Imkite vieną gabalėlį tešlos ir rankomis suformuokite apvalų apie 10 cm paplotėlį. Į vidurį dėkite 1 šaukštą įdaro ir užlenkite kraštus, kad jie visiškai uždengtų įdarą. Apverskite paplotėlį ir delnais suplokite. Pasistenkite kuo ploniau suploti.
Įkaitinkite keptuvę su ½ šaukteliu aliejaus ir dėkite po vieną paplotėlį. Kepkite kol apskrus ir tada apverskite. Apkepkite iš abiejų pusių po 3 minutes. Sudėkite paplotėlius vieną ant kito.
Pateikite paplotėlius su brokoliais kartu su jogurtu, kurį galite pagardinti citrinos sultimis ir česnaku. 

http://www.surfingtheworldcuisine.com/2014/05/broccoli-flatbreads-brokoliu-paploteliai.html



Komentarai

Populiarūs įrašai