Kaip iš citrinos išspausti kuo daugiau naudos
Straipsnis iš Lietuvos Ryto
Stikline vandens su citrinos sultimis dieną pradėti ragina sveikuoliai. Sveikatingumo mokyklos „Šermukšnėlė“ vadovė, Žolinčių akademijos prezidentė Danutė Kunčienė būtent tokio gėrimo stikline pradeda ir kasdienį sulčių stovyklos meniu.
Jei citrinos žievelė parudavusi, o vaisius minkštas – citrina pernokusi. Kuo šviesesnė žievelė, tuo rūgštesnis minkštimas ir sultys. Kambario temperatūroje šie vaisiai nepraranda savo savybių net 8–10 d. Jei norite laikyti ilgiau, įdėkite į šaldytuvą.
Manoma, kad dviejose didelėse citrinose yra tiek vitamino C, kad žmogui pakanka visai parai. Normaliai maitinantis, kai vitaminų gaunama ir iš kitų vaisių bei daržovių, per dieną užtenka suvalgyti vieną citriną. Kai vitamino C organizme trūksta, žmonės jaučia nuovargį, išsenka, sumažėja atsparumas, blogai gyja žaizdos, padidėja jautrumas infekcinėms ligoms.
Išsunktas kaip citrina, susiraukė it citriną kandęs... Rūgštusis vaisius žmonių pašnekesiuose minimas dažnai. O kur dar anekdotai, valgių receptų knygos... Sultimis ir žievele (cedra) gardinama daugybė saldžių bei aštrių patiekalų. Citrinų sultys yra būtina gėrimų, marinatų, padažų ir salotų užpilų dalis. Gerame restorane kasdien suvartojami 3–8 kg šių vaisių.
Citrinų sultys gelbsti šviežiai supjaustytus vaisius nuo parudavimo, o šeimininkės rankas – nuskutus šviežias lietuviškas bulves. Tad net vasarą ar ankstyvą rudenį, kai vitaminų galime gauti iš daugybės vaisių ir uogų, bent viena citrina namie visuomet turi būti. Tačiau kaip išspausti iš jos kuo daugiau naudos?
Sveikatai ir grožiui
Legendinė Sofija Loren, iki garbaus amžiaus išlaikiusi pavydėtiną figūrą ir sveikatą, nuo pat jaunystės kasdien išgeria bent 4 stiklines mineralinio vandens su citrina. Po stiklinę prieš pusryčius ir pietus, dvi – prieš vakarienę.
Ajurvedos traktatuose rašoma, kad vienos citrinos sultimis, praskiestomis stikline šilto vandens, galima sureguliuoti skrandžio rūgštingumą ir net išsigydyti gastritą. Kai pykina, reikia keptuvėje ar orkaitėje įkaitinti pusiau perpjautą citriną ir ant vienos pusės užbarstyti cukraus, ant kitos – druskos.
Suvalgius abi puseles, pykinimas turėtų praeiti. Šio recepto netikrinome, tačiau viena moteris man pasakojo, kad besilaukdama kūdikio kurį laiką rytais tegalėdavo valgyti sumuštinius, kuriuose vietoje dešros ar sūrio būdavo uždėtas citrinos griežinėlis. Tik nuo tokio maisto jos nepykindavo.
„Žmonės dažnai bijo vartoti citriną, nes mano, kad gali padidėti skrandžio sulčių rūgštingumas, tačiau išties citrina jį normalizuoja. Be to, šis vaisius didina kraujo šarmingumą. Natūraliai kraujas ir yra labiau šarminis nei rūgštinis, bet žmonės valgo maistą su daugybe sintetinių priedų, kurie ardo organizmą, todėl pasikeičia ir kraujas. Rūgščioje terpėje greičiau atsiranda onkologinių ligų užuomazgų. Į arbatžolių arbatą daug citrinos sulčių nepilčiau, nes rūgštis reaguoja su taninais ir gali didinti rūgštingumą. Sultis geriau vartoti su šiltu vandeniu, o arbatą pagardinti tik keliomis citrinos riekelėmis“, – sako D. Kunčienė.
Citrinos padeda, jei žmogus jaučiasi psichiškai pavargęs, skauda kūną, reikia pagreitinti kraujo cirkuliaciją, naikinti celiulitą: valgomasis šaukštas alyvuogių ar kitokio augalinio aliejaus sumaišomas su eterinio citrinų aliejaus lašu ir šiuo mišiniu kasdien masažuojamos celiulito pažeistos vietos.
Sumaišius kiaušinio trynį ir šaukštą aliejaus bei išspaudus į jį citrinos sulčių, galima pasidaryti kaukę raukšlėms mažinti. Laikyti 20 min., nuplauti šaltu vandeniu. Kitas receptas: 2 citrinų sultis supilti į indą su stikline šilto vandens ir gerai išmaišyti. Šiuo vandeniu rytą ir vakare švelniai tapšnojant tepti raukšles. Kompresas riebiai odai: į pusę litro šilto vandens įpilti su grietine sumaišytą citrinų aliejų (5 lašai citrinų aliejaus/valgomasis šaukštas grietinės). Mišinyje pamirkyti lininę ar medvilninę skepetaitę, nuspausti ir 15 min. palaikyti ant odos. Spaudžiame sultis.Jei citrinos žievelė parudavusi, o vaisius minkštas – citrina pernokusi. Kuo šviesesnė žievelė, tuo rūgštesnis minkštimas ir sultys. Kambario temperatūroje šie vaisiai nepraranda savo savybių net 8–10 d. Jei norite laikyti ilgiau, įdėkite į šaldytuvą.
Bene pats paprasčiausias būdas nuolat turėti vandens su citrinos sultimis – pasigaminti gėrimo, iš kurio kažkada ir gimė vėliau taip išpopuliarėjęs limonadas. Ąsočiui vandens pakanka vienos smulkiais gabaliukais supjaustytos citrinos. Jei norite, kad jis būtų kvapnesnis ir su eteriniu aliejumi, citriną pjaustykite su žievele. Tačiau prieš tai ją nuplaukite šiltu vandeniu ir bent kelias valandas pamirkykite. Prieš pjaustant vertėtų dar kartą nuplauti su soda ar druska. Jei būtinai norite burbuliukų, prieš geriant į stiklinę galima įberti šiek tiek valgomosios sodos.
Populiariausias būdas gauti citrinos sulčių yra perpjauti ją pusiau ir spausti rankomis. Tačiau taip visiškai išspausti citriną nėra lengva. Sultys geriau išspaudžiamos prieš tai ją trumpam įmetus į karštą vandenį ir po to lengvai pakočiojus.
Palyginti lengva spausti citriną, kai ji buvo užšaldyta šaldiklyje, o paskui atšildyta. Užšaldytos citrinos nepraranda savybių beveik metus. Dabar, kai šių vaisių galima gauti nuolat, šaldyti jas verta tik tuomet, jei nusipirkote per daug ir bijote, kad pernoks ar suges.
Kur kas didesnis nuostolis, kai išspaudus šiek tiek sulčių iš citrinos puselės, likusią dalį reikia išmesti arba laikyti šaldytuve. Galbūt geriau sulčių perteklių užšaldyti kubeliais. Atitirpinus jos bus tarsi šviežios, o rūgštų leduką tinka įmesti į daugelį gaivinamųjų ir stipriųjų gėrimų.
Jei nedidelio sulčių kiekio reikia nuolat, galima įdurti citriną stora adata: spustelėjus ištekės keli lašai sulčių, o citrina nesuges kelias dienas. Tą pačią paskirtį turi ir specialus prietaisėlis (1). Į citriną įstatomas plastiko vamzdelis su ertmėmis galuose ir šone. Citrina tampa mažučiu sulčių ąsotėliu, kuris patogiai įtaisomas specialiame stovelyje ir užkemšamas, (2). Prireikus sulčių, citrina spustelėjama.
Daug žmonių nuo seno citrinai spausti naudoja specialų iš stiklo, keramikos, metalo (3) ar plastiko (4) pagamintą įtaisą. Citrinos puselė užmaunama ant rievėto iškilimo ir sukiojama, o sultys subėga į lėkštelę arba puodelį, nelygu prietaiso modelis. Labai patogu, jei jame yra tinklelis, ant kurio lieka citrinų sėklos ir skaidulos.
Šis principas naudojamas ir spaudžiant citrinos sultis elektriniu virtuvės kombainu. Skirtumas tik tas, kad sukasi iškilioji dalis, prie kurios vaisius spaudžiamas. Elektriniai prietaisai citrinų sultims spausti naudojami gana retai, kai jų prireikia daug.
Panaudoti galima viską
„Indijos jogai maišo medų, citriną ir maltą šviežią imbiero šaknį, žinomas ir mišinys, kai imbierą keičia česnaku. Abu mišiniai stiprina imunitetą, naudojami profilaktiškai ar peršalus. Išspaudus sultis, praverčia ir citrinos kaušeliai. Aš juos nešuosi į pirtį ir besikaitindama masažuoju kulnus, alkūnes. Dar galima pasigaminti puikią priemonę nuo pleiskanų. Išvirti 6–8 kaušelius litre vandens ir skalauti ištrinktus plaukus. Pleiskanų po kurio laiko neliks, o plaukai gražiai žvilgės. Iš sudžiovintų citrinos kaušelių skanu gerti karštą vyną, ypač žiemą, prie laužo. Vynas pakvimpa citrina“, – pasakoja išradingoji Danutė Kunčienė.Manoma, kad dviejose didelėse citrinose yra tiek vitamino C, kad žmogui pakanka visai parai. Normaliai maitinantis, kai vitaminų gaunama ir iš kitų vaisių bei daržovių, per dieną užtenka suvalgyti vieną citriną. Kai vitamino C organizme trūksta, žmonės jaučia nuovargį, išsenka, sumažėja atsparumas, blogai gyja žaizdos, padidėja jautrumas infekcinėms ligoms.
Vaikams iki 2 metų nepatariama gerti neatskiestų sulčių ir valgyti minkštimo. Jų skrandis ir žarnynas dar gali būti tam nepasirengę.
Liaudies medicinoje citrinomis gydoma daugelis ligų. Tam tinka visos vaisiaus dalys: minkštimas, sultys ir žievelė. Pastarojoje yra eterinio aliejaus (Citri aetheroleum). Litrui eterinio aliejaus gauti reikia išspausti net 3000 citrinų.
Perkant eterinį citrinų aliejų, būtina atkreipti dėmesį, jog jis būtų pagamintas be sintetinių priedų. Citrinų aliejus, kaip ir kiti eteriniai aliejai, yra koncentruota esencija. Ji stipriai veikia, todėl netepkite neskiestu citrinų aliejumi odos ar gleivinės ir jokiu būdu netepkite juo odos prieš išeidami į saulę, nes atsiras ilgai neišnykstančių pigmentinių dėmių.
Jei norite pasimėgauti citrinų vonia, aliejų geriausia sumaišyti su medumi ar grietine – geriau pasiskirstys vandenyje. Citrinų sultys degina žaizdotą odą, bet šis skausmas trunka neilgai. Tiek eterinis citrinų aliejus, tiek sultys turi stiprų dezinfekuojamąjį poveikį, todėl juos galima naudoti susižeidus, ypač kai po ranka neturite kitų priemonių.
Įrodyta per amžius
Manoma, kad citrinmedis (Citrus limon) pirmiausia pradėtas kultivuoti Šiaurės Indijoje, paskui paplito Kinijoje ir nukeliavo į Viduriniuosius Rytus. Citrinmedžiai prieš daugelį tūkstantmečių augo derlingose Eufrato ir Tigro lygumose.
Archeologai Karalių slėnio kapavietėse rado piešinių, kurie rodo, kad senovės Egipte citrinos buvo naudojamos mumijoms balzamuoti. Senovės egiptiečiai jas vartojo įvairiems negalavimams gydyti ir geismui sustiprinti. Prinokusių citrinų sultimis konservuodavo maistą, dezinfekuodavo vandenį. Ankstyvaisiais viduramžiais citrina laikyta kenksminga ir net nuodinga. Dabar daug jų auginama Ispanijoje, Floridoje, Portugalijoje, Italijoje, Izraelyje ir Kalifornijoje.
Tikima, kad citrusiniai vaisiai saugo nuo vėžio. Moksliniai tyrimai, atlikti keliose dešimtyse šalių, parodė, kad vietovėse, kur juos mėgstama valgyti, daug rečiau susergama skrandžio vėžiu. Švedų mokslininkai patvirtino, jog šie vaisiai užkerta kelią vėžiui plisti. Jie nustatė, kad žmonės, kasdien suvalgantys po vieną citrusinį vaisių, rečiau serga kasos vėžiu.
Praktiški receptai
Jei skauda galvą: sumaišyti vienos ką tik išspaustos citrinos sultis ir puodelį juodos kavos. Gerti be cukraus ir pieno. Teigiama, kad toks gėrimas padeda ir kenčiant nuo pagirių.
Nemalonus burnos kvapas: skalauti burną keletą kartų per dieną ką tik išspaustos citrinos sultimis, atskiestomis stikline vandens. Po valgio sukramtyti griežinėlį citrinos.
Kai vargina nuospaudos: uždėti 1–5 mm storio citrinos žievelę ant nuospaudos, apvynioti tvarsčiu ir tvirtai surišti. Kompresus dėti tol, kol nuospauda išnyks. Kitas būdas: nuospaudas daug kartų per dieną masažuoti citrinų aliejumi. Svarbu, kad neskiestas aliejus patektų tik ant suragėjusios odos. Aliejų trinti ne pirštu, o lazdele apvyniota vata.
Nudegus saulėje plauti odą šaltu citrinų vandeniu. Į 0,5 l šalto vandens įpilti 3 citrinų sultis. Citrinų vanduo aušina, dezinfekuoja ir skatina odą atsinaujinti. Po to dar galima uždėti švelnų gydomąjį kompresą. Jis daromas iš 250 g varškės, 2 valgomųjų šaukštų skysto medaus ir valgomojo šaukšto citrinų sulčių. Laikyti 15 min.
Parodontozės profilaktikai ir gydymui: į stiklinę šilto vandens įpilti ką tik išspaustos citrinos sultis. Skalauti burną mažiausiai minutę. Tai daryti kaskart išsivalius dantis. Dantų pasta valomi dantys pasidengia apsauginiu sluoksniu, todėl emaliui citrinos rūgštis nekenkia.
Pūslelinė (herpes) gydoma lašu neskiesto citrinų aliejaus atsargiai vilgant lūpų pūsleles. Jei pūslelės sprogs, virusai pasklis.
Citrina padeda atbaidyti vabzdžius. Į stiklinę vandens įlašinti 20 lašų eterinio citrinų aliejaus ir tirpalu išpurkšti patalpą. Ji gardžiai pakvips, o uodai išskris. Šiuo mišiniu sumirkytą vatą galima padėti nakčiai šalia lovos.
Komentarai
Rašyti komentarą